dilluns, 2 de maig del 2016

HISTORIA DE UNA MAESTRA



Autora: Josefina Aldecoa
Año: 2007
Editorial: Punto de lectura

ISBN: 9788466368704
He tenido la oportunidad de leerme este libro durante la carrera de Magisterio. El libro es un claro homenaje a un colectivo olvidado muchas veces en la historia, los maestros de la República. Muestra la importancia de la educación como motor de cambio de la sociedad, su poder para crear hombres y mujeres libres, con plenitud de derechos y mayor capacidad de elección. Esto es lo que más me ha gustado del libro, ya que comparto esa concepción de la enseñanza, ese entusiasmo por hacer a los alumnos personas más sabias y capaces y, especialmente, personas más libres y difíciles de manipular. Creo que la enseñanza puede declinar, puede desilusionar, puede acabar con la paciencia, pero engancha. Creo que incluso puede llegar a crear adicción.

El libro me ha gustado mucho, porque además de ser un libro muy entretenido, a la vez de contar una historia real nos cuenta la situación de España, y especialmente la situación de la educación, durante la Segunda República Española y el inicio de la Guerra Civil. Además, lo recomiendo a todas las personas que se estén formando como futuros docentes y a todos aquellos maestros que aún no han leído el libro, ya que es un libro que llena por dentro al ver la gran pasión y el gran esfuerzo que desempeña la protagonista en su trabajo, la educación, a pesar de los tiempos difíciles en los que vive. 

Ana Blanco Mañes. Grupo 2. 

6 comentaris:

  1. Des del meu punt de vista aquest és un llibre que hauria de llegir qualsevol persona, però en especial els docents i les persones relacionades amb l'educació. Aquest llibre va arribar a les meues mans gràcies a una amiga que va estudiar magisteri i que me’l va recomanar. Vaig començar a fullejar les seues pàgines i de seguida em va enganxar.

    En ell podem observar la fantàstica vocació que tenen els nostres dos protagonistes , Gabriela i Ezequiel. Són temps molt difícils a Espanya i la figura del mestre no està tan valorada com deuria.

    Davant tots aquestos inconvenients i desavantatges tenim per un costat el tema polític i per un altre la concepció que tenien els pares sobre l'educació que havien de rebre els seus fills, que feia molt difícil la tasca d'educar.

    Gabriela i Ezequiel són ferms en els seus valors i amplien horaris de classes, s'impliquen al màxim i barallen cada dia perquè els xiquets de l'època adquirisquen una certa cultura, uns valors i sobretot puguen valdre per ells mateixos i tenir una opinió pròpia davant de la vida.

    Apart del contingut històric que es narra en aquest llibre, també és totalment recomanable per la forma en la qual està redactat i per els sentiments i les emocions que expressa.

    ResponElimina
  2. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  3. Este libro me lo leí hace 3 años en el transcurso de mi carrera de magisterio. Es un libro muy recomendable para todos los docentes o futuros docentes, ya que es muy motivador.
    Está ambientado en la época de la República, que trajo consigo una serie de reformas, a mi modo de ver positivas, pero excesivamente bruscas para unas gentes y una España analfabeta acostumbrada al tradicionalismo y al puritanismo.

    Más que Gabriela (protagonista) , su marido Ezequiel representa a todos esos maestros que lucharon hasta el final y a toda costa por sus ideales republicanos.

    El primer encontronazo que tuvieron todos ellos fue, por supuesto, con la Iglesia ya que una de las medidas era instaurar una educación laica y para ello comenzaron eliminando los crucifijos de las aulas. Otro gran cambio fueron las clases mixtas, al estar juntos se estimulaban más, las características de los unos ayudaban a completar los rasgos de las otras. Juntos se desarrollaban más como personas.

    En esta novela, se plasma de maravilla el estupor y las dudas que plantea la gente.
    La República había conseguido despertar en muchas inteligencias el deseo de aprender, y en los maestros, el deseo de enseñar con más pasión que nunca.

    Fue un gran cambio para la educación en España, nos hizo progresar bastante, pero actualmente aun creo que deberían cambiar cosas, debemos de pensar más en la educación, de darle más peso, más importancia. Ver la educación como forma de crecer, de crear un mundo mejor para todos. De reconocer y respetar como es debido la labor del docente. Y todo esto es faena de todos, y juntos se puede.

    ResponElimina
  4. Aquest llibre va arrivar a les meues mans fa cap als tres anys, quan encara formava part de la meua vida el grau de magisteri a la Facultat de Magisteri de la Universitat de València. Per aquell entonces la professora de l'assginatura de Història de l'eescola ens va recomenar algunes lectures, i aquesta va ser la meua elecció, i trobe que va ser, juntament amb el títol,l'època en la que estava inspirada.
    Però no m'agradaria resaltar tants fets i aspectes històrics que en aquell entonces si que els hi vaig plasmar a la ressenya encomenada per la professora, sinó m'agradaria transmetre-vos el alt component de satisfacció que produeix llegir un llibre com aquest per a un futur docent.
    Com diuen els meus companys, l'arrivada de la República va ser una revolució, i més encara en l'àmbit educatiu, per això els mestres havien de ser valents i empentar des de la base les idees d'una societat de canvi.
    per això, que com a docents, hem d'intentar sempre que no sens apague eixe esperit vocacional, ni tan sols amb les adversitats com les que mostra el llibre cap a la protagonista, em de transmetre valors d'igualtat, d'integració, de revolució, de millora de la nostra educació, de lluita constant i de sacrifici per allò que més estimem: educar.
    Crec que aquest llibre hauria de ser llegit per qualsevol persona que estiga en disposició de ser docent, i em reafirme en les meues paraules, no pel contingut històric, sinó per l'exemple vocacional que representa.

    ResponElimina
  5. Vaig tindre la sort de que un antic professor meu hem va recomanar llegir-lo i això ho vaig fer.

    En la meua opinió, este llibre es molt més que la història d’una mestra. És un homenatge als mestres de la república, al seu sacrifici en el medi rural i en defensa de la llibertat de pensament. Ens demostra com que el treball d’un mestre o professor, deuria de ser per vocació i no per beneficis. Per a esta jove fa el seu treball per vocació, tractant de suplir amb dedicació i entusiasme les carències del sistema educatiu d’una Espanya rural pobre y escassament conscienciada amb la necessitat de alfabetització en temps políticament turbulents e inestables. A més a més, l’autora ens mostra la labor de les Missions Pedagògiques i les idees pedagògiques i morals del sistema educatiu de la II República, que dignificaren la labor del docent i la educació.

    És un llibre que relata una història molt bonica en la que quan vaig finalitzar esta llibre, hem va recordar el perquè vull ser professor.

    ResponElimina
  6. Des del meu punt de vista aquest és un llibre que hauria de llegir qualsevol persona però especialment els docents i les persones relacionades amb l'educació, per tant hauria de ser una lectura diguem, obligatòria, en aquest màster. Al llarg d'aquest llibre observem en les pàgines la fantàstica vocació que tenen els protagonistes, són temps molt difícils a Espanya i la figura del mestre no està prou valorada com hauria de, davant tots aquests inconvenients i desavantatges d'una banda el tema polític i d'altra banda la concepció que tenien els pares sobre l'educació que havien de rebre els seus fills, cap a molt difícil la tasca d'educar però Gabriela i Ezequiel (els protagonistes) són ferms en els seus valors i amplien horaris de classes s'impliquen al màxim i barallen cada dia perquè els xiquets de l'època adquireixen una certa cultura, uns valors i sobretot es puguen valdre per ells mateixos i tenir una opinió pròpia davant la vida.

    Aquest llibre ho recomane encaridament no solament per la gran història que ens narren sinó per la forma de redactar, expressar sentiments, emocions, etc. I perquè et farà estimar més la teua futura professió.

    ResponElimina